Kopi Luwak, luxul din ceasca de cafea

Kopi Luwak, luxul din ceasca de cafea

31 aug. 2015
 •  
 •  
 •   

Îți spune ceva cuvântul civet? Poate că da, poate că nu. În caz că nu, află că civetul este un animal care seamănă cu o pisică. Am putea spune că este un fel de pisică indoneziană. OK și ce-i cu asta? Dacă nu ești băutor de cafea, această informație nu spune mare lucru. Dacă ești, atunci ar trebui să știi că acest animăluț este responsabil pentru producerea celei mai scumpe cafele din lume: kopi luwak.

Kopi luwak - Free SpiritO pisică – sau, în fine, un animal care seamănă cu o pisică – responsabil pentru producerea unei cafele? Hai să-ți spunem o mică poveste, adevărată și bizară, la finalul căreia tu decizi dacă o să cumperi vreodată măcar 100 de grame din cea mai scumpă cafea din lume. Civeții, aceste creaturi indoneziene, adoră fructele de cafea, acelea roșii, în interiorul cărora se află sămânța. De aceea nu scapă niciun prilej să le mănânce, în cantități mari. În timpul procesului de digestie din stomăcelul civetului, este digerat ambalajul roșu al boabei de cafea, în vreme ce aceasta rămâne intactă și este eliminată prin clasicul proces al excreției, care îi conferă o aromă specială. Nu comentăm, da? O fac oamenii de știință. Care afirmă, în urma studiilor, că enzimele naturale ce se găsesc în intestinele civetului fac ca boabele de cafea să-și piardă din aciditate și, automat, să devină mai puțin amare. De asemenea, aceste enzime elimină din cantitatea de cafeină și oferă boabei un gust mai plăcut și o cantitate mai mică de proteine.

Kopi luwak - coffe beans - Free SpiritDar să continuăm povestea. La 24-36 ore după ce boabele de cafea au fost ingerate de civeți, ele sunt defecate. Sigur, în majoritatea locurilor din această lume, acest lucru n-ar interesa pe nimeni. Doar că în Indonezia, Thailanda și Filipine, fecalele de civeți sunt considerate aur pur. Și asta deoarece boabele de cafea nedigerate parcurg tractul digestiv al așa-ziselor pisici rămânând intacte (dar fermentate). Indonezienii, thailandezii și filipinezii le culeg cu atenție, apoi fac din ele cea mai scumpă cafea din lume. Întrebarea care se pune este, desigur, dacă boabele de cafea defecate de civeți sunt periculoase. Dacă nu cumva conțin vreo bacterie contaminată. La aceste întrebări au răspuns tot oamenii de știință. Care au spus că boabele de cafea rezultate din digestia civeților sunt… mult mai contaminate decât cele normale. Și totuși, în urma prelucrării, boabele kopi luwak arată un grad de contaminare cu bacterii mult mai mic decât celelalte. Nu s-a semnalat prezența lui e-coli sau a unei alte bacterii.

Kopi luwak - coffee - Free SpiritCafeaua brută kopi luwak e colectată de la fermierii locali, apoi se separă boabele de cafea de fecale, se spală și se lasă la uscat, în soare. Deîndată ce boabele sunt suficient de uscate pentru a li se desprinde coaja exterioară, sunt puse într-un mortar de lemn și concasate ușor cu un pistil, pentru a li se elimina pielița și a rămâne doar boaba. În pasul următor, boabele sunt sortate, fiind aruncate cele stricate. Rezultatul este bun pentru prăjire. De remarcat că boabele brute de kopi luwak pierd foarte mult din greutate pe durata acestor procese. Din 10 kilograme inițiale de kopi luwak nu vor rezulta mai mult de 2 kilograme de boabe prăjite.

Kopi luwak coffee - Free SpiritȘi acum, prețul, ca să ne lămurim de diferențe. În vreme ce o ceașcă de cafea obișnuită, de calitate medie spre bună, se vinde cu 2-5 dolari într-o cafenea normală, o ceașcă de cafea kopi luwak costă 35-100 dolari. Dacă 500 de grame de cafea obișnuită se vinde în magazin cu 3-10 dolari, aceeași cantitate de kopi luwak costă 100-600 dolari. Atenție însă! Circa 70% din cafeaua kopi luwak care se vinde pe glob este falsă sau, în fine, nu este 100% pură. Ba chiar uneori nu conține nici o boabă din sortimentul ”prelucrat” natural de către simpaticii civeți. Iar motivele sunt simple. Anual, se produc maxim 2300 kg de cafea kopi luwak pură. Și mai e un aspect. Desigur că ”băieții deștepți” au făcut să apară, de-a lungul timpului, ferme de civeți. Animale ținute în captivitate pentru a mânca și a ”produce” boabe. Dar lucrurile nu sunt atât de simple. S-a dovedit că un civet captiv va mânca boabe de cafea în orice stadiu de coacere s-ar afla în vreme ce unul liber le va mânca numai pe cele bine coapte, ”rezultatul” fiind de o calitate mult mai bună.

Kopi luwak - coffee _ Free SpiritTe-am convins? Noi am testat cafeaua kopi luwak și am mulțumit civeților pentru mica lor făbricuță din intestine. Încearc-o și tu și apoi trimite-ne impresii!

Vezi ofertele noastre pentru Indonezia – Bali

 

 

Citește in continuare

Urmărește-ne pe Facebook

Recenzii

 • positive review  Excursii frumoase si bine organizate.

  Dina Elena Avatar Dina Elena
  23 Oct 2019

  positive review  A wonderful adventure in Japan

  Lidia Giurgiu Avatar Lidia Giurgiu
  23 Sep 2019
 • positive review  Sunt niste oameni super, deschisi, amabili si plini de sfaturi de la care ai ce invata. Excursia din Japonia a fost una fantastica si datorita lor. Keep it on! :)

  Geo Munteanu Avatar Geo Munteanu
  14 May 2019

  positive review  Oameni profesioniști, amabili și atenți la dorințele mele! Am avut parte de vacante superbe, fără surprize neplăcute sau alte costuri suplimentare fata de cele discutate! Recomand cu drag

  Anca Herciu Avatar Anca Herciu
  13 May 2019
 • positive review  Toate așteptările mi-au fost întrecute, recomand tuturor Free Spirit Travel! Datorită lor un vis mult dorit a devenit realitate. Țin să le mulțumesc și "ghidușilor" Iani și Alex care au fost alături de noi în aventura Japonia 2019. Vă doresc mult succes în continuare! 😊 Cu drag, campionul internațional la sforăit din orice poziție, Dănuț Popa.

  Popa Danut Şi Artemis Avatar Popa Danut Şi Artemis
  30 Apr 2019

  positive review  profesionalism ,bun simt,diplomatie si multa siguranta!

  Ena Giurgean Avatar Ena Giurgean
  12 Apr 2019
 • positive review  Am fost in Japonia !...o călătorie bine organizata iar tânăra echipa de ghizi, Iani și Alexandra, sunt minunați ,foarte bine pregătiți in ceea ce fac, și o fac punând mult suflet și responsabilitate. Ii recomand cu caldura !

  Daniela Calinescu Iancu Avatar Daniela Calinescu Iancu
  11 Apr 2019

  positive review  O agenție de nota 20 ! Ii mulțumesc în special d-lui Alexandru Voinescu pentru modul în care a transformat o vacanta frumoasa într-una minunata ! Recomand 100% !

  Andreea Ioniță Avatar Andreea Ioniță
  3 Dec 2018
 • positive review  Am avut o vacanta superba in Punta Cana, hotelul a fost foarte frumos, mancarea buna, servicii de calitate, totul a decurs mai bine decat ne puteam imagina. Multumim, Ruxandra! Multumim Free Spirit pentru vacanta pe care nu o vom uita niciodata

  Ioana Raluca Avatar Ioana Raluca
  29 Nov 2018

  positive review  Free Spirit Travel este o agenție foarte serioasă , o recomand cu mare încredere și țin sa mulțumesc în special Ruxandrei, care s-a ocupat exemplar de vacanța noastră petrecută în Punta Cana!

  Ana Cristiana Avatar Ana Cristiana
  18 Sep 2018
 • 5 star review  Recomand cu incredere! O echipa de oameni faini, cu experienta si foarte priceputi (atat la ofertele de vacanta cat si in abordarea clientilor) Multumim Free Spirit pentru rabdare, disponibilitate si dedicare! :)

  Raluca Gal Avatar Raluca Gal
  2 Jul 2018

  5 star review  Am avut un concediu placut!o agenție serioasă si eficienta! Multumesc Alexandru�

  Gabriyella Gabryelle Avatar Gabriyella Gabryelle
  14 Apr 2018

Categorii Blog

Articole Recente

Informare calatorii externe

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Pachetele Japan by myself

Japan by Myself

Cele mai recente oferte

Exotic

Profita acum de cele mai bune oferte pentru Republica Dominicana, Cuba, Mexic, Thailanda, Maldive, Indonezia sau pentru destinatia la care visezi.


Descopera

Concerte

Euforie, distractie si vibratie . Regaseste-te in diversitatea evenimentelor si concertelor recomandate de Free Spirit.


Descopera

Citește în continuare

De ce sa alegi o vacanta de tip city-break

8 lucruri pe care poate nu le stiai despre Maroc

Bucataria balineza

15 ponturi de care sa tii cont intr-o croaziera

Cele mai populare 25 de parcuri de distractii din lume