Havana Club, brandul de tara al Cubei

Havana Club, brandul de tara al Cubei

25 aug. 2015
 •  
 •  
 •   

Cei care au prins anii ‘70 își amintesc că, în acea perioadă, în România era la mare modă o băutură, Havana Club pe numele ei. Romul trimis din Cuba de către prietenul Fidel Castro, devenise nelipsit de la orice nuntă, botez, cumetrie, Revelion sau Paște. Și nu neapărat pentru că ar fi fost penurie de tării pe piață (aceasta urma să se întâmple în deceniul următor) ci fiindcă Havana Club era o băutură foarte bună. Puțini îi știau însă, la acea vreme, istoria.

Havana Club - Free SpiritHavana Club a fost creată în Cuba, în anul 1934, locul original de îmbuteliere fiind localitatea Cardenas. Familia lui Jose Arechabala a fost deținătoarea brandului, până în 1959 când, în urma Revoluției cubaneze, acesta a fost naționalizat. Dar istoria acestei băuturi nu e chiar atât de simplă.
Cuba a devenit paradisul romului datorită unei combinații de factori: plantațiile de trestie de zahăr (introduse de Cristofer Columb, în 1493), climatul din Caraibe, solul fertil și priceperea celor care în timp au devenit ”maestros roneros” (creatorii de rom). Din secolul 19, calitatea romului cubanez a crescut mult prin introducerea procesului de maturare, folosit pentru întâia oară de Pedro Diago, cel care a avut ideea de a îngropa recipiente cu rom în pământ. În a doua jumătate a secolului 19, la inițiativa și instrucțiunile spaniolilor care controlau insula, a apărut un rom mult mai fin, de o calitate superioară, care trebuia ”să satisfacă pretențiile Curții Regale și elitele imperiului”. El Ron Superior a fost părintele romului cubanez de astăzi: ușor, delicat și foarte pretabil pentru a fi folosit în diverse cocktailuri. Popularitatea lui era atât de mare încât în 1860 în Cuba funcționau peste 1000 de distilerii.

Havana Club - Cuba museum - Free SpiritFamilia Arechabala avea să fondeze o distilerie în orașul Cardenas, în anul 1878. După naționalizarea făcută de Castro, creatorii brandului Havana Club au fost nevoiți să părăsească țara, îndreptându-se către Spania și Statele Unite. Din 1972, cubanezii au început să vândă Havana Club în afara țării, cu precădere în Uniunea Sovietică și în Europa de Est. Așa se explică popularitatea acestei băuturi și în România acelor ani. Iar cubanezii au devenit din ce în ce mai mândri de băutura lor, pe care o considerau ”giuvaier național”. Din 1994, Havana Club e produsă în Cuba și vândută peste tot în lume, mai puțin în Statele Unite, de către Havana Club International, o companie joint-venture, cu participare 50-50, între francezii de la Pernod Ricard și guvernul cubanez. Compania Bacardi produce o băutură cu același nume, în Puerto Rico (după o rețetă ce le-a fost oferită de familia Arechabala), pe care o vinde numai în State (acolo unde deține și copywright-ul numelui Havana Club) iar războiul dintre cele două companii cu privire la folosirea numelui brandului e în plină desfășurare.

Havana Club - cuba - Free - SpiritExistă mai multe tipuri de Havana Club, comercializate de Pernod Ricard. Găsești variante vechi de un an, de 3 ani, de 7 ani, de 15 ani, precum și Anejo Especial, Anejo Reserva, Maximo Extra Anejo, Seleccion de Maestros și Union, fiecare dintre acestea cu caracteristicile ei. Havana Club se folosește mult în cocktailuri, cele mai cunoscute fiind Mojito, Daiquiri, Cuba Libre și Mulata. Când spui Cuba, alături de trabucuri și Fidel Castro, e imposibil să nu te gândești, fie și pentru o secundă, la Havana Club. Salud!

Vezi ofertele noastre pentru Cuba

Citește in continuare

Urmărește-ne pe Facebook

Recenzii

 • positive review  Ca de la un spirt liber la altul, multumita lor am avut o experienta extraordinara in Egipt. Au dat dovada de profesionlism si prietenie, promptitudine si caldura in a gasi cele mai bune solutii, au raspuns cu drag la toate intrebarile complet si eficient. E mai mult decat o agentie de turism, e ca un prieten care te ghideaza si te ajuta spre experiente de travel de neuitat.

  Adriana Osipov Avatar Adriana Osipov
  30 Jan 2021

  positive review  Suntem foarte multumiti dupa prima vacanta din acest an, cu Free Spirit si nu ne asteptam sa fie atat de prompti si deschisi catre toate solicitarile noastre. Alexandru rulzzz! Atata grija si bunavointa a avut baiatul asta cu toate "avioanele" noastre, ca merita tot respectul! Si o prima! 😁

  Adina Țămbrescu Avatar Adina Țămbrescu
  26 Jan 2021
 • positive review  Am revenit de 2 zile din vacanta de vis in Maldive, vacanta pe care am organizat-o cu ajutorul Free Spirit Travel. Desi suntem cam carcotasi si este greu sa ne multumesti pe toti (suntem un grup de 6 persoane), acum nu avem ce reprosa. Alexandru, agentul nostru de la Free Spirit Travel, a reusit sa ne impace pe toti si ne-a gasit cazarea perfecta, cele mai bune conditii de zbor, ne-a raspuns la toate intrebarile si a fost mereu in legatura cu noi. Recomand cu caldura Free Spirit Travel si sunt sigura ca vom apela si pe viitor la ajutorul lor.

  Simona Tocu Avatar Simona Tocu
  26 Jan 2021

  positive review  Mulțumim întregii voastre echipe pt tot suportul acordat in ceea ce privește experiența noastră de neuitat din Thailanda!!! Vom apela cu încredere și pt următoarele destinații!!! 🥳🥳🥳

  Nelly Moise Avatar Nelly Moise
  2 Mar 2020
 • positive review  Excursii frumoase si bine organizate.

  Dina Elena Avatar Dina Elena
  23 Oct 2019

  positive review  A wonderful adventure in Japan

  Lidia Giurgiu Avatar Lidia Giurgiu
  23 Sep 2019
 • positive review  Sunt niste oameni super, deschisi, amabili si plini de sfaturi de la care ai ce invata. Excursia din Japonia a fost una fantastica si datorita lor. Keep it on! :)

  Geo Munteanu Avatar Geo Munteanu
  14 May 2019

  positive review  Oameni profesioniști, amabili și atenți la dorințele mele! Am avut parte de vacante superbe, fără surprize neplăcute sau alte costuri suplimentare fata de cele discutate! Recomand cu drag

  Anca Herciu Avatar Anca Herciu
  13 May 2019
 • positive review  Toate așteptările mi-au fost întrecute, recomand tuturor Free Spirit Travel! Datorită lor un vis mult dorit a devenit realitate. Țin să le mulțumesc și "ghidușilor" Iani și Alex care au fost alături de noi în aventura Japonia 2019. Vă doresc mult succes în continuare! 😊 Cu drag, campionul internațional la sforăit din orice poziție, Dănuț Popa.

  Popa Danut Şi Artemis Avatar Popa Danut Şi Artemis
  30 Apr 2019

  positive review  profesionalism ,bun simt,diplomatie si multa siguranta!

  Ena Giurgean Avatar Ena Giurgean
  12 Apr 2019
 • positive review  Am fost in Japonia !...o călătorie bine organizata iar tânăra echipa de ghizi, Iani și Alexandra, sunt minunați ,foarte bine pregătiți in ceea ce fac, și o fac punând mult suflet și responsabilitate. Ii recomand cu caldura !

  Daniela Calinescu Iancu Avatar Daniela Calinescu Iancu
  11 Apr 2019

  positive review  O agenție de nota 20 ! Ii mulțumesc în special d-lui Alexandru Voinescu pentru modul în care a transformat o vacanta frumoasa într-una minunata ! Recomand 100% !

  Andreea Ioniță Avatar Andreea Ioniță
  3 Dec 2018

Categorii Blog

Articole Recente

Informare calatorii externe

8 mituri si legende populare thailandeze

Koyo, fascinația Japoniei toamna

Pachetele Japan by myself

Japan by Myself

Cele mai recente oferte

Exotic

Profita acum de cele mai bune oferte pentru Republica Dominicana, Cuba, Mexic, Thailanda, Maldive, Indonezia sau pentru destinatia la care visezi.


Descopera

Concerte

Euforie, distractie si vibratie . Regaseste-te in diversitatea evenimentelor si concertelor recomandate de Free Spirit.


Descopera

Citește în continuare

Machu Picchu

De ce sa vizitezi Cuba

Gala CSRJ “HARU URARA” Grand Festa

5 locuri in Roma unde poti sa mananci ca un nobil

7 minuni pe care sa nu le ratezi in Republica Dominicana