În inima Caraibelor, la umbra palmierilor și sub soarele strălucitor, se află o destinație de vis, Republica Dominicană. Această țară uimitoare oferă călătorilor o combinație perfectă de plaje idilice, istorie bogată, cultură vibrantă și aventuri naturale captivante. În acest articol, vom călători virtual în această destinație exotică pentru a descoperi ceea ce o face atât de specială.

Republica Dominicană are o istorie remarcabilă ce își trage rădăcinile din vremuri îndepărtate. Înainte de sosirea lui Cristofor Columb în 1492, această regiune era locuită de populații indigene Taino. Columb a deschis calea pentru colonizarea spaniolă, marcată de exploatarea resurselor și asimilarea culturală.

Independența a fost declarată în 1821, dar a urmat o perioadă de instabilitate politică și ocupație haitiană. În 1844, dominicanii au recâștigat independența și au fondat o republică proprie. Secolul XX a adus schimbări politice tumultuoase, inclusiv dictatura autoritară a lui Rafael Trujillo, care a condus țara până în 1961, când a fost asasinat.

După această perioadă, Republica Dominicană a cunoscut tranziții politice și o dezvoltare economică semnificativa. Astăzi, țara este o atracție turistică de prim rang, cu o istorie diversă și complexă ce poate fi explorată în muzee, situri istorice și în viața cotidiană a locuitorilor săi. O fuziune interesantă de culturi indigene, europene și africane se reflectă în tradițiile și stilul de viață dominican, oferind o experiență unică pentru vizitatorii săi.

 Republica Dominicană Descoperă Paradisul din Caraibe Free Spirit 1

 

Plajele

Republica Dominicană, cunoscută pentru plajele sale paradiziace, este o destinație de vis pentru iubitorii de soare și mare. Cu o coastă lungă de aproximativ 1.600 de kilometri, această țară insulară din Caraibe oferă o varietate uimitoare de plaje, fiecare cu propriile sale caracteristici.

 

Punta Cana, situată pe malul estic al Republicii Dominicane, este un adevărat colț de rai pentru iubitorii de soare, plajă și aventură. Acest paradis tropical este renumit pentru plajele sale nesfârșite, nisipul fin, și apele cristaline. Dacă visezi la o evadare tropicală, iată ce trebuie să știi despre plajele din Punta Cana.

Plaja Bávaro - Una dintre cele mai faimoase plaje din Punta Cana, Plaja Bávaro, este o adevărată bijuterie. Cu nisipul său alb și fin, care se întinde pe kilometri întregi, și apele calme și limpezi, acest loc te va cuceri din prima clipă. Poți să te relaxezi pe un șezlong, să te răsfeți cu o băutură răcoritoare la una dintre tavernele de pe plajă sau să te bucuri de sporturi nautice precum snorkeling, scufundări sau plimbări cu banana boat.

Plaja Macao - Dacă ești în căutarea unei experiențe mai autentice, Plaja Macao este alegerea perfectă. Această plajă mai puțin cunoscută păstrează un aer sălbatic și autentic. De-a lungul anilor, Plaja Macao a devenit o meccă pentru surferi datorită valurilor sale perfecte. Poți învăța să faci surfing sau pur și simplu să te bucuri de un peisaj natural spectaculos și de o plajă practic nelocuită.

Plaja Uvero Alto - Situată în partea de nord, Plaja Uvero Alto oferă o atmosferă relaxată și puțin aglomerată. Apele sale calme sunt perfecte pentru înot și snorkeling. Plaja este înconjurată de palmieri și vegetație luxuriantă, creând un cadru tropical idilic, unde te poți relaxa, să citești o carte sau să admiri apusul de soare în liniște.

 

Playa Rincón din Republica Dominicană este locul pe care nu doriți să-l ratați. Această plajă situată pe versantul nordic al peninsulei Samaná, este cu siguranță unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Caraibelor.

Playa Rincón impresionează de la primul contact cu nisipul fin și alb precum zahărul, și apele liniștite ale Oceanului Atlantic. Cu toate că poate părea că acest paradis a fost descoperit de curând, locuitorii locali au știut despre frumusețea acestei plaje de generații întregi.

Ce face Playa Rincón cu adevărat specială sunt elementele autentice ale culturii dominicane și experiențele locale. Aveți ocazia să interacționați cu pescari locali, să gustați delicatese tradiționale dominicane, cum ar fi "pescado con coco" (pește cu nucă de cocos), și să vă bucurați de muzica și dansurile locale.

Dacă sunteți pasionați de natură, Playa Rincón vă va cuceri cu peisajul său natural uimitor. În spatele plajei se află o pădure tropicală luxuriantă, care oferă oportunități excelente pentru drumeții și observarea păsărilor. Cei aventuroși pot explora zonele din jurul plajei, cum ar fi Cascada de Limón, o cascadă spectaculoasă care se varsă direct în ocean. Pe măsură ce explorați Playa Rincón, veți realiza că această destinație exotică este mult mai mult decât o plajă minunată; este o experiență autentică și o incursiune în inima culturii dominicane.

Pe scurt, Playa Rincón este locul unde spiritul liber se întâlnește cu bucuria autentică a călătoriilor.

 

Plaja Playa Grande este o adevărată bijuterie a Caraibelor datorita nisipului său fin, apelor cristaline și a unui peisaj deosebit de pitoresc, această destinație este un loc de basm pentru călători. Dar ce face Playa Grande atât de specială? Să explorăm:

În primul rând, peisajul este impresionant. Priveliștea plajei cu palmierii înalți care se înalță spre cer, nisipul auriu și apa turcoază creează un cadru perfect pentru relaxare și pentru a te bucura de soare. Puteți face o plimbare lungă pe plajă sau vă puteți relaxa sub umbrelă, simțind briza ușoară și ascultând valurile care se sparg în fundal.

Dar Playa Grande nu se limitează doar la peisajul său de vis. Dacă sunteți pasionat de surfing, veți găsi aici unele dintre cele mai bune valuri din Republica Dominicană, în special în sezonul de surf care se întinde din octombrie până în martie. Este locul ideal pentru a-ți perfecționa abilitățile sau pentru a învăța surfing.

În plus, plaja are o latură eco-friendly puternică, in care zonele naturale de pe plajă și marea adiacentă sunt protejate, menținând biodiversitatea locală și oferind oportunități pentru a învăța despre conservarea mediului în timp ce te bucuri de frumusețea naturală a locului.

Dar călătoria la Playa Grande nu se rezumă doar la activitățile de zi. Seara, puteți savura preparate tradiționale dominicane la restaurantele locale sau puteți face o plimbare romantică pe plajă sub un cer stelat. Cu muzică live și atmosferă relaxantă, seara poate fi la fel de fermecătoare ca ziua.

În cele din urmă, dacă căutați aventură, Playa Grande vă deschide ușa către explorarea mai profundă a Republicii Dominicane. Puteți face excursii în Parcul Național Los Haitises, vizita satele locale pentru a înțelege cultura dominicană autentică și explora peșterile și formațiunile stâncoase din apropiere.

Republica Dominicană Descoperă Paradisul din Caraibe Free Spirit 2 

 

Dans si muzica

Republica Dominicană este o destinație cu o cultură bogată, în care dansul și muzica ocupă un loc special în inimile locuitorilor și vizitatorilor. În acest articol de blog, vom explora fascinația pentru dans și muzică în această frumoasă țară din Caraibe.

 

Bachata - ritmul pasional dominican

Unul dintre cele mai recunoscute genuri muzicale originare din Republica Dominicană este bachata. Acest gen a evoluat de-a lungul decadelor și a devenit emblematic pentru țară. Cu origini care datează din anii 1960, bachata este un amestec pasional de chitare, bongo-uri și versuri melancolice. Este genul perfect pentru a ilustra emoțiile intense și trăirile romantice.

 

Merengue - energie și veselie

Merengue este un alt gen muzical dominican, cunoscut pentru energie și veselie. Cu ritmuri rapide și pasi mari de dans, merengue-ul a devenit o parte importantă a culturii dominicane. Acest gen muzical este adesea însoțit de trupa live, cu acordeoane și percuție, creând o atmosferă vibrantă în cluburile și restaurantele din Republica Dominicană.

 

Festivaluri de dans și muzică

Republica Dominicană găzduiește numeroase festivaluri de dans și muzică care adună artiști talentați și entuziaști ai acestor genuri. Unul dintre cele mai notabile evenimente este Festivalul Internațional de Merengue și Muzică Caribeană, despre care vom discuta în cele ce urmează, care atrage artiști de talie mondială și iubitori de muzică din întreaga lume.

 

Dansul și muzica în viața de zi cu zi

Nu doar în cluburi și la festivaluri, dansul și muzica sunt o parte integrală a vieții de zi cu zi în Republica Dominicană. Oamenii adesea se adună în parcuri și pe plaje pentru a cânta și dansa împreună. Este o modalitate minunată de a simți autenticitatea și bucuria acestei țări.

 

Observarea Păsărilor

Republica Dominicană se mândrește cu o populație bogată și diversă de păsări. Peisajele variate ale țării, precum păduri tropicale luxuriante, deșerturi aride și plaje virgine, creează un habitat care susține o gamă largă de specii de păsări. Iată câteva detalii fascinante despre viața păsărilor în această destinație exotică:

 

Papagalul Hispaniolan - cunoscut și sub numele de papagalul din Hispaniola sau papagalul de Haiti, este una dintre cele mai deosebite specii de păsări care își găsesc adăpostul pe insula Hispaniola, care include Republica Dominicană și Haiti. Cu o apariție spectaculoasă și un statut de pasăre națională în Republica Dominicană, acest papagal este un reper în ceea ce privește diversitatea avifaunei din regiune.

 

Palmchat - O specie unică și endemică, palmchat este pasărea națională a Republicii Dominicane. Cu aspectul său remarcabil care include pene lungi la coadă, este o pasăre pe care o vei întâlni frecvent. Sunt cunoscute pentru abilitățile lor de construire a cuiburilor, dar și comportamentului social.

 

Flamingoul American - cunoscut și sub numele de Phoenicopterus ruber, este o pasăre emblematică și uimitoare care își găsește adăpostul în lagunele și apele sărate Republicii Dominicane. Această specie de flamingo este celebră pentru eleganța și culoarea sa vibrantă de roz, aducând o notă de farmec și mister pe meleagurile dominicane.

 

Cucu de Mangrove - cunoscut științific sub denumirea de Coccyzus minor, este o pasăre captivantă și, într-o oarecare măsură, eluzivă, care își găsește habitatul în zonele de coastă, mangrove și pădurile de lângă apă din Republica Dominicană. Această pasăre este celebrată pentru sunetele sale unice și poate fi o încântare enigmatică pentru iubitorii de păsări din Caraibe.

 

Porumbelul cu Coroană Albă - această pasăre emană o frumusețe subtilă, dar fermecătoare, datorită "coroanei" albe, care creează un contrast frumos cu corpul său albastru-gri, dar și datorită aripilor sale mătăsoase. Datorită tuturor acestor elemente, această pasăre se încadrează în peisajul dominican, oferind un spectacol de neuitat celor pasionați.

 

În lumea naturală a Republicii Dominicane, păsările joacă un rol esențial, încununând această destinație tropicală cu frumusețea și misterul lor. De la ecouri melodioase din pădurea tropicală până la formele distinctive de pe cerul albastru, fiecare pasăre își adaugă propria notă de culoare în peisajul acestei țări minunate. Așadar, cu fiecare observație și cu fiecare cântec, să ne reamintim că păsările Republicii Dominicane sunt poveștile noastre vii despre călătorie și aventură, despre frumusețea naturii și despre dragostea noastră pentru acest colț de rai tropical.

 Republica Dominicană Descoperă Paradisul din Caraibe Free Spirit 3

 

Festivalurile

 

Carnival of La Vega (februarie)

Carnavalul din La Vega are rădăcini adânci în istoria și tradițiile Republicii Dominicane. Originea sa este o amestecătură de influențe africane, spaniole și taino, reflectând diversitatea ereditară a națiunii. Celebrarea este o fuziune de elemente tradiționale și contemporane, creând o experiență unică și captivantă.

Una dintre caracteristicile definitorii ale acestui carnaval este prezența personajelor și a măștilor tradiționale. Aceste personaje simbolizează diferite aspecte ale culturii și istoriei dominicane. "Diablos Cojuelos" sau Diavolii Șchiopătând, "Lechones" sau Dansatorii cu Masca de Porc și "Roba la Gallina" sau Hoțul de Găini sunt doar câteva dintre personajele iubite care umplu străzile.

Carnavalul prinde viață cu parade pline de culoare care străbat străzile din La Vega. Participanții poartă costume colorate și elaborate, iar atmosfera este plină de ritmurile contagioase ale merengue și ale altor genuri muzicale din Caraibe. Bătutul tobelor și dansurile pline de viață cu siguranță te vor determina să te alături petrecerii.

Pe măsură ce te lași prins în atmosfera de sărbătoare, nu uita să savurezi aromele bogate ale bucătăriei dominicane. Comercianții ambulanți oferă numeroase feluri de mâncare tradiționale precum "mofongo", "tostones," și "pastelitos," alături de băuturi răcoritoare precum "mamajuana" și sucuri din fructe tropicale.

Dacă intenționezi să participi la Carnavalul din La Vega, este esențial să-ți rezervi cazarea cu mult timp înainte, deoarece aceasta este o perioadă de vârf pentru turiști. Asigură-te că împachetezi haine și încălțăminte confortabilă pentru a dansa și defila pe străzi. Vorbește cu oamenii și experimentează căldura și ospitalitatea pentru care Republica Dominicană este cunoscută.

 

Merengue Festival (de la sfârşitul lunii iulie până la începutul lunii august)

Acest eveniment fermecător depășește granițele muzicii și dansului, oferind o fereastră către sufletul culturii dominicane.

În centrul acestui festival se află Merengue, un gen muzical care personifică Republica Dominicană. Rădăcinile sale, o îmbinare fascinantă de influențe africane, spaniole și taino, reflectă bogata istorie a națiunii. Festivalul servește ca un muzeu viu în care aceste influențe se imbina, sărbătorind patrimoniul divers care a modelat Republica Dominicană.

Merengue nu este doar muzică; este un dans al pasiunii, al unității și al poveștilor. Mișcările complicate ale picioarelor, rotirile grațioase și îmbrățișările pline de foc sunt un omagiu pentru vitalitatea vieții dominicane. Înțelegerea nuanțelor dansului Merengue este ca și cum ai descifra o limbă - una care trece dincolo de cuvinte, capturând esența spiritului dominican.

Festivalul Merengue nu se limitează la ringul de dans; este o poartă către explorarea țării în sine. Rătăciți pe străzile istorice ale Santo Domingo, bucurați-vă de nisipurile aurii din Punta Cana și explorează vegetația luxuriantă a lui El Yunque. Festivalul acționează ca un catalizator pentru o explorare mai amplă a Republicii Dominicane.

Pentru cei care caută adevărata esență a culturii dominicane, Festivalul Merengue este o experiență fără egal. Aventura începe cu o planificare minuțioasă, de la achiziționarea biletelor pentru festival până la înțelegerea obiceiurilor și etichetei locale. Doar atunci cineva se poate imersa/integra cu adevărat în bucuria festivă.

 

Festival de las Flores (mai)

În inima Caraibelor, în vibrantul oraș Santo Domingo, are loc un eveniment plin de culoare și vitalitate care atrage atenția iubitorilor de călătorii și cultură din întreaga lume - Festivalul de las Flores. Această sărbătoare anuală, cunoscută și sub numele de "Festivalul Florilor," este o ocazie unică de a experimenta farmecul Republicii Dominicane în toată splendoarea sa naturală și culturală.

Originea festivalului poate fi urmărită până în anii '80, când a fost creat ca un omagiu adus florei luxuriante  din această regiune tropicală. An de an, în luna mai, când flora dominicană este în plină înflorire, Santo Domingo devine scena principală a acestui spectacol. De pe Malecón, pitoreasca promenadă de-a lungul mării, se desfășoară o paradă de fluturi, care transformă orașul într-un paradis de culori.

Această Parada de Fluturi este unul dintre momentele de vârf ale festivalului. Participanții, îmbrăcați în costume viu colorate, se aseamănă cu elemente inspirate din natură, într-un dans al culorilor și formelor. Este un adevărat spectacol vizual care cucerește inimile celor prezenți. Expozițiile de flori și aranjamentele florale sunt, de asemenea, puncte cheie ale festivalului. Aceste creații spectaculoase pun în valoare frumusețea și diversitatea florei dominicane, iar artiștii locali se întrec în originalitate și ingeniozitate.

Festivalul de las Flores are, de asemenea, un impact pozitiv asupra comunității locale. Acest eveniment aduce venituri suplimentare pentru artiștii și producătorii locali, ceea ce susține economia locală.

 

Recomandări Free Spirit în Punta Cana

 

Manati Park

Manati Park este un parc tematic situat în Punta Cana, Republica Dominicană. Acest parc oferă o experiență fascinantă în ceea ce privește natura, cultura și fauna acestei regiuni tropicale.

Parcul este renumit pentru programul său de conservare a lamantiniilor. Vizitatorii au oportunitatea unică de a vedea și chiar de a interacționa cu aceste creaturi uimitoare. De asemenea, există spectacole de delfini care oferă o experiență captivantă pentru cei care iubesc animalele marine.

Manati Park are o rezervație naturală impresionantă, care adăpostește o varietate de animale tropicale, cum ar fi păsări exotice, reptile și multe altele. Aceasta oferă o oportunitate unică de a învăța despre flora și fauna locală din Republica Dominicană.

Parcul nu se limitează doar la natură și animale. Vizitatorii au posibilitatea de a explora și cultura dominicană. Există demonstrații de dansuri tradiționale, muzică, și chiar un sat Taino care oferă o privire în istoria nativilor din zonă.

Manati Park oferă excursii ghidate care pot fi personalizate pentru a se potrivi cu preferințele vizitatorilor. O astfel de excursie poate include hrănirea animalelor, înotul cu delfinii și multe alte activități interesante.

 

Înotul cu delfinii

Inotul cu delfini în Punta Cana este o experiență minunată pentru cei care iubesc natura și delfinii. Punta Cana oferă mai multe parcuri și facilități care organizează întâlniri cu delfinii, cele mai cunoscute fiind Dolphin Island și Dolphin Discovery Punta Cana. Acestea sunt situate pe insule artificiale și asigură un mediu sigur pentru delfini și participanți.

În cadrul acestei activități, veți putea înota alături de delfini și să interacționați cu aceștia în apă. Această experiență poate include să îi hrăniți, să vă plimbați alături de ei și chiar să faceți sărituri sau să faceți poze cu delfinii. Totul se desfășoară sub supravegherea unui antrenor de delfini.

Un lucru foarte important pe care și noi îl recomandam turiștilor este să se facă rezervări în avans, deoarece aceste activități sunt foarte populare.

Prețurile pot varia în funcție de experiență și de facilitate. Asigurați-vă că înțelegeți costurile implicate înainte de a rezerva.

 Republica Dominicană Descoperă Paradisul din Caraibe Free Spirit 4

 

Degustare de rom

Romul a fost introdus în Republica Dominicană în perioada colonială și a devenit o parte importantă a culturii și economiei locale. În Punta Cana, există numeroase distilerii care produc rom de calitate superioară. Cunoașterea istoriei acestui lichior și cum a evoluat în timp este un aspect fascinant pentru cei pasionați de cultură și tradiție.

Punta Cana oferă o varietate de sortimente de rom, fie că preferi rom alb, rom ales sau rom învechit. Puteți explora distileriile locale pentru a învăța despre procesul de producție și aromele distincte ale fiecărui tip.

Multe distilerii din zonă oferă tururi de degustare, unde vei putea gusta diferite tipuri de rom. În timpul acestor tururi, vei afla cum se obține romul și vei învăța despre aromele specifice ale fiecărei varietăți. Unele distilerii organizează excursii ghidate, unde vei vedea întregul proces, de la recoltarea trestiei de zahăr până la îmbuteliere.

Romul dominican este ingredientul de bază al multor cocktailuri delicioase, cum ar fi Mojito, Piña Colada și Cuba Libre. Poți să înveți cum să pregătești aceste cocktailuri tradiționale dominicane la unele dintre barurile locale sau să participi la cursuri de mixologie.

Republica Dominicană Descoperă Paradisul din Caraibe Free Spirit 5 

 

Demonstrație de rulat trabucuri

Această activitate oferă o privire în tradiția prelucrării tutunului și producției de trabucuri de înaltă calitate în această regiune. Iată mai multe detalii despre această experiență:

Republica Dominicană este renumită pentru producția sa de trabucuri premium. În Punta Cana, poți afla mai multe despre istoria acestei tradiții, care datează de secole. Multe distilerii și ferme din zonă organizează demonstrații de rulat trabucuri, unde vei învăța despre procesul de producție și vei descoperi cât de importantă este aceasta măiestrie manuală.

În timpul unei demonstrații, vei avea ocazia să urmărești un maestru trabucar în timp ce rulează trabucuri. Veți vedea cum selectează frunzele de tutun, le umple și le înfășoară pentru a crea trabucuri cu arome bogate și echilibrate. Poți chiar încerca să rulezi propriul tău trabuc, sub îndrumarea experților.

La sfârșitul demonstrației, de obicei, ai șansa să incerci un trabuc proaspăt rulat. Acest lucru îți va permite să apreciezi aromele și textura unui trabuc de calitate superioară. Vei învăța cum se potrivesc anumite trabucuri cu băuturi precum romul sau coniacul.

Republica Dominicană este renumită pentru marcajele sale de trabucuri premium, cum ar fi Cohiba, Montecristo și Romeo y Julieta. În timpul demonstrațiilor, poți afla mai multe despre aceste branduri și cum se deosebesc în termeni de arome și caracteristici.

Republica Dominicană Descoperă Paradisul din Caraibe Free Spirit 6 

 

Clubul Coco Bonjo

Clubul Coco Bongo din Punta Cana este unul dintre cele mai faimoase locuri de distracție și divertisment din regiune. Acesta face parte dintr-o rețea de cluburi cu același nume și este cunoscut pentru evenimentele sale spectaculoase și atmosfera animată.

Coco Bongo este celebru pentru spectacolele sale live impresionante. Aici vei găsi o varietate de reprezentații care includ elemente de muzică, dans și acrobații. Artiști talentați vor interpreta diverse genuri muzicale, iar costumele extravagante și efectele de lumină și sunet contribuie la un spectacol captivant.

Atmosfera de la Coco Bongo este energică și plină de viață. Este un loc excelent pentru a petrece o seară distractivă și pentru a dansa pe ritmurile muzicii variate care se cântă acolo. Clubul este cunoscut pentru a-și întâmpina oaspeții cu confetti, baloane și multă veselie.

Uneori, Coco Bongo aduce artiști și DJ de renume internațional pentru evenimentele sale. Aceasta poate însemna oportunitatea de a-i vedea performând live pe artiști preferați sau de a dansa pe mixurile unor DJ celebri.

Clubul oferă o gamă largă de băuturi și cocktailuri, iar personalul bine pregătit se asigură că oaspeții au parte de un serviciu de calitate.

 

Sfaturi pentru călătoria ta în Republica Dominicană:

  • Pregătiți documentele necesare: Asigurați-vă că aveți un pașaport valabil cu cel puțin șase luni de valabilitate rămase de la data planificată a plecării. Românii nu au nevoie de viză pentru vizitele turistice scurte în Republica Dominicană.
  • Consultanță personalizată: Unul dintre avantajele majore ale călătoriei cu Free Spirit Travel este consultanța personalizată. Echipa de experți vă poate ajuta să selectați cele mai potrivite trasee și excursii opționale, astfel încât să vă bucurați de o experiență autentică.
  • Alegeți itinerarii adaptate: Republica Dominicană are atât de mult de oferit, de la plaje idilice la aventuri montane. Cu ajutorul nostru, puteți alege itinerarii adaptate intereselor și preferințelor dvs.
  • Optați pentru excursii locale: Unul dintre punctele forte ale unei călătorii în Republica Dominicana este accesul la experiențe locale autentice. Participați la excursii organizate în comunitățile dominicane, unde puteți învăța despre cultura și obiceiurile locale.
  • Asigurare medicală: De asemenea, vă recomandam obținerea unei asigurari de călătorie care să acopere eventualele urgențe medicale, asigurare medicală cu care vă putem ajuta chiar noi.
  • Limba și moneda: Limba oficială este spaniola, așa că este util să învățați câteva cuvinte de bază. Moneda locală este peso dominican (DOP), dar dolarul american este acceptat în multe locuri. Majoritatea resorturilor accepta plata cu cardul.
  • Respectați cultura locală: Dominicanii sunt cunoscuți pentru ospitalitatea lor. Arătați respect pentru cultura lor și încercați să învățați câteva aspecte despre tradițiile lor.
  • Folosiți mijloace de transport locale: Pentru o experiență autentică, utilizați mijloacele de transport locale, cum ar fi "guagua" (autobuze locale) sau motoconcho (motociclete taxi).
  • Cel mai important lucru – buna dispoziție este obligatorie !!!!