Republica Dominicana este in mod sigur cea mai populara destinatie turistica din Caraibe pentru turistii romani. O tara care imparte o jumatate de insula cu vecina Haiti, si care are o sumedenie de lucruri de oferit, fie ca e vorba de vacante all-inclusive in resorturile fantastice din Punta Cana, fie ca ne referim la stufoasa mostenire culturala ce poate fi descoperita incepand cu capitala Santo Domingo. In cele ce urmeaza, trecem in revista cateva lucruri interesante despre Republica Dominicana.
Republica Dominicana a avut parte de trei ”independente”
Istoria Republicii Dominicane e destul de complexa. Capitala Santo Domingo a fost infiintata de catre colonialistii spanioli, in anul 1496, ramanand sub dominatie spaniola pana in 1821, cand fostul guvernator al coloniei, Jose Nunez de Caceres, i-a declarat independenta. Efemerica, de altfel – Republica Dominicana a avut trei perioade de independenta iar prima dintre ele, nu a durat mai mult de… doua luni, dupa care tara a fost anexata la vecina Haiti.
Haiti a dominat Republica Dominicana mai bine de 20 de ani, dupa care dominicanii s-au razvratit si si-au cucerit din nou independenta, in 1844. A urmat o perioada agitata, marcata de invazii permanente din partea vecinilor haitieni, asa ca in 1861, conducatorii dominicani au fost obligati sa semneze un pact cu Spania, transformandu-si din nou tara in colonie spaniola. Dupa aceea, Statele Unite au ocupat Republica, in timpul Primului Razboi Mondial, iar eliberarea definitiva si cucerirea independentei totale a urmat cativa ani mai tarziu, dupa primele alegeri organizate in 1924.
Republica Dominicana a fost primul teritoriu colonizat de pe continentul american
Inca din secolul 7, oamenii din tribul taino au populat locurile pe care mai tarziu s-a infiintat Republica Dominicana. Cand europenii au descoperit insula, la sfarsitul secolului al XV-lea, aceasta a devenit primul teritoriu din America locuit de ei iar Bartolomeu Columb, fratele mai tanar al lui Cristofor Columb, care a infiintat orasul Santo Domingo, in 1496, a devenit primul conducator spaniol al acestor meleaguri. In oras au fost amenajate mai multe plantatii diverse, care au servit drept baza pentru colonizarea ulterioara a Americii de catre spanioli.
Mixul cultural din Republica Dominicana
Populatia Republicii Dominicane este astazi un mix intre vechea populatie taino, sclavii africani si colonialistii spanioli, prin urmare nu e de mirare ca insasi cultura acestei tari e un amestec intre culturile celor trei populatii, lucru care se remarca in special in religie, arhitectura, muzica si gastronomie. In ultimii ani, moda a devenit de asemenea o importanta parte a acestei culturi, Saptamana Modei Republicii Dominicane fiind acum unul dintre importantele evenimente de acest gen din America Latina.
Tara nu a fost cunoscuta sub numele Republica Dominicana
De-a lungul istoriei, Republica Dominicana nu a fost cunoscuta sub acest nume ci sub cel al capitalei Santo Domingo. Acest lucru s-a intamplat pana la cucerirea definitiva a independentei, ba chiar, in zonele vorbitoare de limba engleza, a continuat sa dureze. Santo Domingo a fost fondata de europeni in secolul al XV-lea si a luat numele dupa patronul sau spiritual, Sfantul Dominic. Interesant de mentionat ca nici ”Republica Dominicana” si nici ”Santo Domingo” nu apar in imnul national al tarii, acolo unde, in schimb, e prezent un termen ce deriva din limba indienilor taino: Quisqueyanos, care se traduce prin ”mama tuturor tinuturilor”.
Un climat tropical clasic
Climatul insulei este tropical, similar cu cel al altor tari din Marea Caraibelor. Temperatura medie anuala este de 25 de grade Celsius – cu variatiuni, circa 27 pe tarmurile marii si in jur de 17 in tinuturile mai inalte. Cele mai racoroase luni ale anului sunt ianuarie si februarie, cu toate acestea nu se poate vorbi de o iarna in adevaratul sens al cuvantului. Ca orice regiune tropicala, si in Republica Dominicana exista un sezon uscat si unul ploios. Ocazional, tara este lovita de uragane (de regula, intre august si noiembrie) dar acestea nu sunt atat de dese precum in Florida, de pilda.
Republica Dominicana este una dintre cele mai vizitate tari din America
Republica Dominicana este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Caraibe, astfel nu e de mirare ca turismul e principala industrie a tarii, fiind ”vinovata” pentru cresterea economica rapida din ultimele decenii. Plaje, hoteluri si resorturi internationale, terenuri de golf si ecoturismul atrag o sumedenie de vizitatori, laolalta cu traditiile culturale ale Republicii Dominicane. La inceputul anilor 2000, Republica Dominicana oferea peste 60.000 de camere de hotel, cu peste 140.000 paturi, avand o capacitate de a gazdui mai bine de 3 milioane de turisti anual. De atunci, numarul acestora a crescut in mod constant iar tara a devenit una dintre cele mai vizitate destinatii de pe continentul american si chiar din lume.
In Republica Dominicana trebuie sa incerci La Bandera
Asa cum spuneam mai sus, gastronomia este una dintre importantele mosteniri culturale ale Republicii Dominicane. Multe dintre preparatele bucatariei acestei tari se intalnesc si in alte zone din America Latina dar dominicanii au nume speciale pentru mancarurile lor. Unul dintre cele mai populare feluri de mancare este un preparat simplu, numit ”steagul” (La Bandera), facut din trei ingrediente de baza: carne, fasole rosie si orez – toate in cantitati mari. La Bandera este servit intotdeauna la pranz, considerat cea mai importanta masa a zilei in Republica Dominicana.
Baseball-ul, cel mai popular sport
De departe cel mai popular sport in Republica Dominicana este baseball-ul. Liga nationala dominicana de baseball include sase echipe, care joaca din octombrie pana in ianuarie iar dominicanii au dat lumii cativa mari jucatori de baseball, printre acestia – Juan Marichal, Pedro Martinez si Sammy Sosa. Alte sporturi populare sunt voleiul, baschetul si artele martiale.
Un drapel divinizat
Daca vizitezi Republica Dominicana, si in special capitala Santo Domingo, vei remarca faptul ca locuitorii sunt foarte mandri de steagul lor, nescapand nici o ocazie pentru a-l afisa. Steagul dominican are o cruce mare, alba, care-l imparte in patru sectiuni egale, cele din colturile diametral opuse avand aceeasi culoare: rosie, respectiv albastra. Cele doua rosii reprezinta (evident) sangele varsat de cei care au eliberat tara iar cele albastre semnifica protectia lui Dumnezeu. In ce priveste crucea, ea ar simboliza pacea si unitatea dintre locuitorii tarii.
Tara care a imbracat Primele Doamne
Oscar de la Renta a fost cel mai cunoscut creator de moda dominican. Din nefericire, el a murit in octombrie 2014 dar numele lui nu va fi niciodata uitat. Si asta deoarece el este cel care a “imbracat” cateva Prime Doamne ale Statelor Unite, printre acestea numarandu-se sotiile lui John F. Kennedy, Bill Clinton si Georghe W. Bush, fapt care l-a transformat pe Oscar de la Renta intr-unul dintre cei mai cunoscuti ambasadori dominicani, unul care a contribuit la strangerea relatiilor diplomatice cu Statele Unite.
Un sat si-o insula
Doua dintre cele mai interesante locuri de vizitat in Republica Dominicana (pe langa capitala Santo Domingo) sunt Altos de Chavo si insula Saona. Altos de Chavon e un satuc medieval mediteraneean, construit de un milionar american pentru fiica lui, la sfarsitul anilor 70, care include un amfiteatru in aer liber si o incantatoare bisericuta, in vreme ce insula Saona este habitatul natural a sute de specii de animale – multe specii de broaste testoase, pasari superbe, reptile bizare, delfini etc.
De asemenea, de retinut ca balenele cu cocoasa pot fi observate in fiecare an, intre lunile decembrie si martie, in Golful Samana, acolo unde vin pentru imperechere.