Desi e o tara nord-africana, se stie ca Maroc e, totodata, o destinatie care imbina trei directii culturale: cea a continentului negru, cea europeana si cea a Orientului Mijlociu. Precum multe natiuni din Africa, mostenirea coloniala continua sa persiste, limba franceza fiind a doua cea mai vorbita limba, chiar daca cel mai mare grup etnic este cel al arabilor-berberi. Maroc este a cincea economie africană iar tara in sine e un amalgam de frumuseti peisagistice si culturale la care e imposibil sa ramai indiferent. Viziteaza Marocul si afla, in prealabil, urmatoarele lucruri interesante despre aceasta superba tara:
Maroc este „leaganul omenirii”
Acest nume i-a fost dat dupa ce, recent, a fost descoperita o fosila umana, in Jebel Irhoud, la 50 km sud-est de Safi. Arheologii au dezgropat ramasitele a trei adulti, un adolescent si un copil, care s-au dovedit a avea peste 300.000 ani vechime, fiind originare din Neandertal si clasificate drept Homo Sapiens, datorita marimii cutiei craniene.
Vinul marocan e excelent
Marocanii fac vin inca de acum 2000 de ani, cand romanii care se stabilisera in nordul Africii au inceput sa fermenteze boabele dupa ce culegeau recoltele de struguri. Din cauza Islamului, odata cu secolul 7 societatea marocana si-a pierdut din interes pentru alcool iar viile au intrat in paragina. In secolul 19 , Marocul a intrat sub influenta Frantei, care incerca sa-si protejeze colonia de vecinii algerieni dar si de spanioli. De altfel, spaniolii si-au insusit o parte din teritoriile marocane, in urma unui conflict. In acea perioada, viile au reinceput sa infloreasca in Maroc, un secol mai tarziu ele trecand in proprietatea statului. La sfarsitul anilor 90, compania viticola Casel, din Franta, a inceput sa administreze productia de struguri. Gris de Boulaouane este unul dintre cele mai cunoscute vinuri ale Marocului, un roze fructat, cu aroma de portocale. Acesta a fost exportat in Franta, unde a devenit al doilea cel mai vandut vin strain, in anul 2005.
Fez Medina e cel mai mare oras medieval din lume
Fez a fost capitala Marocului pana in 1925, orasul fiind cunoscut in special pentru cele doua cartiere vechi ale sale. Fondat in secolul 9, anticul oras adaposteste cea mai veche universitate din lume si este cel mai mare oras medieval. O zona intinsa, de o importanta arhitectonica deosebita, in care se afla un palat regal, stabilimente militare, fortificatii impresionante, monumente numeroase si cartiere rezidentiale. Spatiul urban nu este pavat, multe dintre functiunile originale fiind foarte bine conservate si oferind vizitatorilor o incursiune in istorie.
In Maroc se afla cea mai veche universitate din lume
Fondata de Al-Fihri, fiica unui negustor, institutia e listata in Cartea Recordurilor, drept cea mai veche universitate din lume. Al Karawiyyin, din Fez, a fost inaugurata in anul 859 si de doua secole aici se preda si in limba engleza. Al Karawiyyin a fost initial moschee, inainte de a deveni un centru important de invatamant in diverse domenii: legea islamica, chimie, muzica, gramatica araba, matematica, astronomie, medicina si politica. Universitatea are un evident rol educational dar este, totodata, un hub cultural, fiind inconjurata de bai de aburi si lodge-uri pentru studenti. Moscheea a ramas functionala, oferind spatiu pentru pana la 22.000 de credinciosi. In timp, doar sultanul a ajuns sa poata angaja profesori, pana in 1963, cand universitatea a intrat sub jurisdictia statului marocan. In prezent, in venerabila institutie de invatamant se scolesc nu mai putin de 8100 de studenti.
Lemnul de tuia si automobilele de lux
Originar din Muntii Atlas, aflati pe teritoriul marocan, tuia este un arbore conifer care a fost cautat pentru lemnul sau inca de pe vremea Imperiului Roman. Tuia ofera piese de mobilier de calitate, care intra in categoria celor de lux. Motiv pentru care acest lemn este cel care se foloseste in producerea bordurilor automobilelor Rolls Royce. Arborele de tuia se poate modela in diverse forme ornamentale sau se pot tunde pentru a se crea garduri vii. Rasina arborelui de tuia este, de asemenea, folosita – cunoscuta sub numele de sandarac, aceasta intra in componenta lacului, fiind utilizata la conservarea picturilor.
Hollywood-ul marocan
De-a lungul anilor, producatorii de film de la Hollywood (si nu numai) au folosit diverse locuri din Maroc drept scene pentru productiile lor. Industria marocana de film are baza la studiourile Atlas, de langa Ouarzazate, principalul oras berber, cunoscut sub numele de „poarta desertului”. Aflate pe un platou, la 1160 m deasupra nivelului marii, aceste studiouri au fost locul de „intamplare” a sute de filme, intre care Lawrence al Arabiei si Gladiatorul.
Marocanii au avut primii scriitori de travel
Marocul e renumit si pentru scriitorii sai nomazi. Multi scriitori straini au vizitat tara, calatorind in ideea de a-si gasi inspiratia literara dar calatorul marocan medieval Ibn Battuta a dat startul unui adevarat curent. Conform unui articol scris de echipa editoriala a publicatiei Mostenirea Musulmana, Battuta, originar din Tangier, a calatorit circa 100.000 km pe parcursul a 30 de ani, scriindu-si apoi povestea in cartea Un dar catre cei care contempla minunile oraselor si ale calatoriei. Cand Battuta s-a intors in Maroc, la inceputul anilor 1350, a fost desemnat de Abu Inan Faris sa produca mai multe scrieri legate de calatoriile sale, pe ultima dintre acestea dictand-o poetului Ibn Juzayy al-Kalbi, chiar de pe patul de moarte, in 1368.
Locuitorii Marocului sunt innebuniti dupa cuscus
Cuscusul e unul dintre preparatele traditionale marocane. Cunoscut sub numele de seksou, acesta nu este insa precum cuscusul pe care-l gasesti in supermarketuri. Marocanii au un adevarat cult pentru seksou, care necesita cateva ore de preparare, de la fiertul legumelor, la statul la palavre cu prietenii si familia. In orice oras sau sat vei vedea marocani stand de vorba in jurul unui bol de cuscus, in special vinerea. De fapt, traditia e atat de puternica, incat multe restaurante nici nu servesc altceva vinerea, in afara de cuscus.
Paleta de albastru
Chefchaouen este faimos pentru casele sale, străzile și clădirile vopsite în nuanțe variate de albastru. Această alegere de culoare a fost făcută pentru prima dată de refugiați evrei care au sosit în oraș în anii '30. Se credea că albastrul are conotații spirituale și aduce protecție împotriva țânțarilor, dar de-a lungul timpului, s-a transformat în semnul distinctiv al orașului.
Muzica Gnawa
Muzica Gnawa provine de la comunitatea Gnawa, care este formată în principal din descendenti ai sclavilor africani și africani subsahariani care au fost aduși în Maroc în trecut. Această comunitate și-a păstrat tradițiile și muzica lor distinctă. Muzica Gnawa este notabilă pentru utilizarea instrumentelor tradiționale precum guembri (un bas cu trei corzi), krakebs (clape din metal sau oțel), și voce umană. Aceste instrumente sunt esențiale pentru crearea ritmurilor hipnotice care caracterizează genul. Muzica Gnawa este strâns legată de practicile spirituale și de tradițiile religioase. Gnawa folosesc muzica, dansul și cântecul în cadrul ritualurilor lor pentru a intra în contact cu entități spirituale și pentru a obține vindecare și purificare. Aceasta conferă genului o dimensiune profundă și spirituală.
Zăpada pe muntele Atlas
Muntele Atlas este o mare lanț muntos care traversează nord-vestul Africii, iar în Maroc, acest lanț muntos oferă oportunități pentru experiențe de iarnă unice. Deși Marocul este cunoscut pentru climatul său cald și mediteranean, pe muntele Atlas, iarna poate fi destul de rece asadar turiștii trebuie să fie pregătiți pentru temperaturi scăzute.
Oază din deșertul Sahara
Oaza Merzouga este una dintre cele mai faimoase oaze din Maroc și este situată în regiunea Erg Chebbi, în sud-estul țării, în apropiere de granița cu Algeria. Oaza Merzouga este renumită pentru dunele sale masive de nisip, care pot ajunge la înălțimi impresionante. Duna cea mai înaltă, numită "Erg Chebbi," ajunge la aproximativ 150 de metri înălțime și oferă o perspectivă uluitoare asupra deșertului. Oaza Merzouga este un loc ideal pentru aventurieri. Turiștii pot experimenta drumeții cu cămile în deșert, cunoscuți sub numele de "safari cu cămile," sau pot opta pentru plimbări cu ATV-uri sau buggies prin dunele de nisip.