Paradisiaca insula Bali ofera nenumarate activitati si aventuri pe gustul fiecarui turist. Totusi, ritualurile traditionale sunt adevarata esenta a bogatei vieti culturale de aici. Traditiile indoneziene contin credintele, valorile si obiceiurile nationale practicate de catre populatie. Indonezia nu este doar o natiune insulara – este o tara vasta, compusa din cateva arhipelaguri si o gama demograficalarga, ce cuprinde peste 300 de etnii. Acesti oameni vorbesc peste 700 de limbi vii si, desi sunt cateva reguli generale nescrise despre cum comunica indonezienii si cum se comporta unii cu altii, anumite insule au propriile obiceiuri. Faptul ca majoritatea populatiei este hindusa, modul de viata al locuitorilor si deschiderea catre alte culturi ii diferentiaza de vecinii lor musulmani.

Traditii culturale si obiceiuri in Bali 1

Sunt multe trasaturi distinctive ale traditiilor balineze, cu adevarat interesante. Daca respecta anumite reguli, un vizitator va castiga rapid respectul balinezilor. De asemenea, daca reusesti sa vorbesti cateva cuvinte in indoneziana, balinezii isi vor deschide foarte repede sufletul in fata ta. Cateva cuvinte amabile fac minuni. Iata o trecere in revista a catorva obiceiuri ce te vor ajuta nu numai sa ii intelegi mai bine pe balinezi, dar si sa interactionezi cu ei intr-o maniera respectuoasa. Balinezii sunt extremi de ospitalieri si apreciaza enorm orice efort facut de vizitatorii care respecta unele obiceiuri pe care ei le pretuiesc enorm.

Un lucru important de amintit aici este ca balinezii sunt extrem de mandri de obiceiurile si traditiile lor si respecta cu strictete codurile de comportament in societate si familie.

Balinezii vorbesc intre ei balineza Bahasa, o limba care este destul de diferita de indoneziana Bahasa. In aceasta limba lumea trebuie sa se adreseze mereu cu respect unul altuia, facandu-se distinctii clare intre statusurile sociale. Strainii se pot adresa doamnelor cu Ibu si barbatilor cu Bapak (sau Pak).

Mesuryak

Kuningan, sau noul an balinez, cere una dintre cele mai festive sarbatoriri de pe insula. Localitatile marcheaza diferit aceasta zi speciala. De pilda, locuitorii din satul Bongan, din Tabanan, serbeaza printr-o ploaie de bani. Balinezii cred ca stramosii lor decedati viziteaza pamantul cu zece zile inainte de anul nou si se reintorc chiar in prima zi a anului. In ziua in care acestia pleaca, locuitorii din Bongan le arunca bani in aer, ca un mod de multumire.

Traditii culturale si obiceiuri in Bali 2

Ceremonia Omed – Omedan

Aceasta ceremonie se numeste Omed-Omedan, deoarece acest cuvant inseamna atragerea celuilalt. Ceremonia Omed este in centrul activitatilor. In acest Omedan, participantii implicati in ceremonie se atrag unii pe altii si sunt ridicati pentru a se saruta.

Aceia care merita sa duca la indeplinire sarutul traditional sunt barbatul ales de prietenii lui si femeile care sunt numite de celelalte.Pe de alta parte, aceasta traditie se tine pentru a aduce prietenie si bucurie, pentru a indeparta ghinionul si pentru a intari dragostea celor care cred in ea.

Traditii culturale si obiceiuri in Bali 3

Ngurek

O traditie culturala/traditionala a automutilarii sau a piercingului, evidenta in multe culturi in Indonezia. In Bali, ritualul se numeste ngurek. Desi practicate in multe culturi si religii, ritualurile sunt bazate pe acelasi principiu al credintei si sunt considerate o demonstratie suprema a credintei totale in Dumnezeu. Participantii cred ca Dumnezeu ii va proteja de rau, chiar daca vor incerca sa isi faca gauri, sa se injunghie, sa se mutileze intr-un fel sau altul. Acest ritual este deseori tinut in locuri publice pentru a putea fi vazut si de catre ceilalti.

Mekare-kare

Cunoscut si sub numele de razboiul frunzelor de pandan, acest ritual din satul Tenganan ofera un spectacol pe cinste vizitatorilor curiosi. Barbatii se strang pentru a se infrunta fata in fata intr-un razboi care foloseste pe post de arma frunzele de pandan cu tepi. Acest ritual este dedicat stapanului Indra, zeul razboiului in sistemul de credinte balinez. Dupa bataie, participantii sunt tratati, fiind rostite rugaciuni de catre cei in virsta pentru indepartarea durerii.

Ngaben

Majoritatea populatiei balineze este de religie hindusa. Iar hindusii cred ca cei decedati trebuie purificati prin foc inainte de a fi trimisi in cealalta lume. Aceasta credinta se transpune intr-o ceremonie numita ngaben, cremarea decedatului in timpul unui ritual special, la o anumita data aleasa de cei varstnici. Pentru balinezi, aceasta ceremonie este considerata o ocazie fericita, deoarece familia ii lasa pe cei dragi sa mearga in Nirvana.

Traditii culturale si obiceiuri in Bali 4

 

Ceremonia taierii dintilor

Aceasta ceremonie are loc atunci cand un balinez atinge pubertatea. Ceremonia de taiere a dintilor, sau Mepandes, se efectueaza pentru a elimina vicii precum lacomia, dorinta, furia si gelozia. Baietii si fetele participa la un rit special, inainte ca dintii lor din fata sa fie razuiti de varstnici, ca simbol al renuntarii la natura lor salbatica. Totul se incheie cu o rugaciune prin care se cer binecuvantari.

Ceremonia Melasti

Ceremonia Melasti se tine inainte de ziua balineza a tacerii (Nyepi), cand localnicii se abtin de la orice activitate care nu e o rugaciune, inclusiv munca si gatitul. Ceremonia Melasti este o oportunitate de a purifica sufletul cu ajutorul apei, asa ca are loc pe plaja sau la marginea lacurilor. Este elaborata si implica simboluri si pasi complicati, inclusiv scufundarea corpului (imbracat intr-un frumos costum) in apa, in timp ce se rosteste o rugaciune.

Traditii culturale si obiceiuri in Bali 5

 

Odalan
Odalan este un termen balinez care se referă la ziua de sărbătoare a unui templu sau a unui alt loc sacru. Aceste sărbători sunt legate de calendarul balinez, care este bazat pe ciclurile lunare și solare și variază de la un templu la altul. Fiecare templu are propriul său Odalan, iar localnicii consideră aceste evenimente ca fiind momente speciale de comemorare și adorare a zeilor. Odalan începe cu ritualuri complexe care includ aducerea de ofrande sacre, cum ar fi flori, fructe și mâncare, la altarul templului. Aceste ofrande sunt oferite zeilor și strămoșilor pentru a le aduce binecuvântări și pentru a menține echilibrul spiritual al comunității. În timpul Odalan, se desfășoară spectacole de dansuri și muzică tradițională. Dansurile, cum ar fi cele din "Legong" și "Barong," sunt pline de mișcări grațioase și costume colorate.

 

Tapa Brata
"Tapa Brata" este un obicei și o practică spirituală din Bali care implică perioade de abstinență și meditație. Acest obicei face parte din cultura balineză profundă și este o formă de auto-disciplină și de căutare a echilibrului spiritual. Durata și intensitatea Tapa Brata pot varia. Poate fi o practică de scurtă durată sau poate dura săptămâni sau chiar luni. Unii oameni aleg să practice abstinența totală, renunțând la mâncare și băutură, în timp ce alții pot alege să renunțe la anumite obiceiuri sau plăceri. Practicanții Tapa Brata renunță la confortul vieții de zi cu zi. Aceasta înseamnă că se pot retrage în locuri izolate, cum ar fi temple sau păduri, unde se concentrează pe meditație și contemplare. Renunțarea la confortul fizic este o parte importantă a acestei practici, care are ca scop final atingerea stării de puritate spirituală.

 

Festivalul Kite Flying
Festivalul Kite Flying din Bali este un eveniment cultural care celebrează începutul sezonului de vânt. Zmeiele sunt considerate mijloace pentru a purifica aerul și a aduce noroc. Participanții își construiesc zmeie cu grijă și le aduc pe câmpurile de zmeie pentru a le ridica în zbor. Zmeiele din Bali sunt cunoscute pentru culorile lor vibrante și designurile complexe. Ele pot varia în dimensiune de la mici zmeie de jucărie până la zmeie uriase, care necesită efort colectiv pentru a fi ridicate în zbor. Materialele tradiționale, cum ar fi hârtie de orez și bambus, sunt utilizate pentru construirea acestora.

 

Silaturahmi
Silaturahmi este un concept indonezian și balinez care se referă la ospitalitatea caldă și prietenia reciprocă. Acesta este un element central al culturii balineze și este adesea considerat un aspect cheie al vieții de zi cu zi. Oaspeții care sunt primiți în casele balinezilor sunt de obicei întâmpinați cu bunătăți, cum ar fi fructe, prăjituri sau alte gustări locale. Este o modalitate de a arăta respect și de a-și onora oaspeții. Silaturahmi are un scop mai larg de a menține relații bune în comunitate și de a întări legăturile de familie. Oamenii se adună adesea în casele unora sau altora pentru a socializa și a-și întări conexiunile. Pentru turiști, Silaturahmi înseamnă că vor fi primiți cu prietenie și că vor putea experimenta cultura locală în mod autentic. Este o ocazie de a interacționa cu localnicii și de a înțelege mai bine viața și tradițiile balineze.

 

Vezi aici ofertele noastre pentru Bali.


Sejur Bali - Hotel Mercure Resort Sanur, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1349 € /pers/sejur
Sejur Bali - Alaya Resort Ubud, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1789 € /pers/sejur
Sejur Bali - Movenpick Resort & Spa Jimbaran Bali, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1709 € /pers/sejur
Sejur Bali - Swiss-Belresort Watu Jimbar, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1299 € /pers/sejur
Sejur Bali - Sadara Boutique Beach Resort, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1479 € /pers/sejur
Sejur Bali - Grand Mirage Resort Thalasso Spa, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1639 € /pers/sejur
Sejur Bali - Le Meridien Bali Jimbaran, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1849 € /pers/sejur
Sejur Bali - INAYA Putri Bali, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1679 € /pers/sejur
Sejur Bali - Prama Sanur Beach Bali, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1519 € /pers/sejur
Sejur Bali - The Nest Hotel by Danapati, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1369 € /pers/sejur
Sejur Bali - Anumana Hotel Ubud Bali, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1439 € /pers/sejur
Sejur Bali - Belmond Jimbaran Puri, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 2779 € /pers/sejur
Sejur Bali - Bali Tropic Resort & Spa, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Bali, Indonezia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1489 € /pers/sejur