Heraklion(sau Iraklion) este capitala Cretei, oras situat pe coasta de nord, principalul port al insulei si, totodata, cel mai important oras industrial al acesteia. Cu o populatie de 174 000 locuitori, Heraklion este al patrulea cel mai mare oras al Greciei iar in vremurile antice era principalul port al Knossos-ului, loc in care minonienii faceau negot cu aur, ceramica si sofran. Minonienii au constituit cea mai veche civilizatie cunoscuta a Europei, ei ocupand Creta intre anii 2700 i.C. si 1450, un popor sofisticat, iubitor de arta, natura si sport, un popor pacifist care proslavea zeitele. Multi dintre cei care viziteaza astazi Heraklion vin special pentru palatul minoic Knossos, dar orasul are multe locuri de interes, la fel si imprejurimile lui. Despre cateva dintre ele, citeste mai jos:

 

Orasul vechi

Heraklions-a dezvoltat sub influenta marii si chiar si in zilele noastre, orasul vechi e focusat in jurul portului, cel mai important monument fiind Koules, un fort impozant construit de venetieni in secolul 16, pe ale carui metereze te poti urca pentru a fotografia spectaculoasele peisaje din jur. De aici poti vedea arsenalele, locurile in care venetienii isi reparau corabiile dar poti observa si faleza, de-a lungul careia se intind restaurante ce servesc fructe de mare. Orasul vechi e protejat de un lung sir de ziduri de aparare, in buna parte aflate in ruina iar pe stradutele pietonale din interior admiri cladiri aristocrate, biserici si buticuri, toate ducand catre o piata cu fantani si cafenele.

 

Palatul Knossos

Cel mai mare si mai bine conservat sit arheologic al Cretei se afla la cinci kilometri distanta, in sud-estulHeraklionului, o cursa de autobuz facand legatura cu orasul. Knossos e un palat monumental, cu patru laturi construite in jurul unei curti interioare spatioase, acolo unde legenda spune ca s-a aflat labirintul regelui Minos. Palatul este elegant si sofisticat si include spatii de ceremonie, zone de agrement, incaperi pentru depozitare, decoratiuni remarcabile si un complex sistem de drenaj acvatic. Desi excavatiile au scos la lumina faptul ca pe aceste locuri a existat un palat inca din anul 2000 i.C., ceea ce se vede astazi dateaza din anii 1450.

 

Muzeul arheologic diHeraklion

Magnificele fresce din Knossos, vechi de 3500 de ani, sunt prezente in acest muzeu, laolalta cu Zeita Sarpe, o figurina din ceramica (ce dateaza din anul 1600 i.C.) reprezentand o femeie care tine doi serpi si Discul Phaistos, un disc din lut cu o bizara spirala plina de simboluri (realizat in jurul anului 100 i. C.). Desi cladirea principala a muzeului a fost inchisa pentru renovare in anul 2006, se pot vizita expozitiile temporare care includ 450 de obiecte gasite pe teritoriul insulei. Muzeul se afla in partea de est a orasului vechi.

 

Cretaquarium Thalassocosmos

In acest modern acvariu urias faci cunostinta cu viata acvatica a Mediteranei. Cretaquarium este un loc minunat in care poti petrece o zi alaturi de copiii ce se vor bucura sa descopere 32 de acvarii imense pline cu creaturi marine, de la minusculii caluti de mare la fiorosii rechini, de la meduze fascinante la broaste testoase, de la caracatite la homari. Acvariul se afla intr-o fosta baza militara americana, in Gournes, la 13 km est de  Heraklion.

 

Palatul lui Phaestos

Phaestos este un alt superb palat minonian, pe care multi il prefera lui Knossos datorita faptului ca nu este renovat si are o atmosfera mai speciala. Ceea ce se vede astazi reprezinta ruinele unui palat construit undeva in preajma anului 1600 i.C., centrate in jurul unei curti interioare spatioase si aflate pe un deal insorit, in spatele caruia se ridica Muntele Psiloritis. Peisajele pe care le poti vedea de la Phaestos sunt cu adevarat spectaculoase. Palatul a fost abandonat in jurul anului 1400 i.C., la fel cum s-a intamplat cu Knossos iar arheologii inca sunt in cautarea unei explicatii pentru acest lucru. Phaestos se afla la 62 km sud de Heraklion.

 

Fortăreața Koules (Rocca al Mare)

Fortăreața Koules, cunoscută și sub numele de Rocca al Mare, este un monument istoric impresionant din Heraklion, Creta. Construită în secolul al XVI-lea de venețieni, această fortăreață a fost proiectată pentru a apăra orașul împotriva invaziilor otomane și a altor amenințări. Cu ziduri masive și un design arhitectural tipic perioadei, Fortăreața Koules emană istorie și rezistență. Aceasta a avut un rol esențial în evoluția Cretei de-a lungul secolelor, de la stăpânirea venețiană la cea otomană.

Astăzi, vizitatorii pot explora această bijuterie arhitecturală și istorică, bucurându-se de priveliști impresionante către Marea Cretei. Cu interioare spațioase și numeroase expoziții, Fortăreața Koules oferă o incursiune captivantă în trecutul insulei. Această fortăreață emblematică din Heraklion merită cu siguranță să fie inclusă în itinerariul oricărui călător dornic să descopere istoria și cultura Cretei.

 

Biserica Agios Titos

Biserica Agios Titos din Heraklion, Creta, este o capodoperă arhitecturală în stil neoclasic, cu o istorie profundă și unicitate culturală. Această biserică, construită în secolul al XIX-lea, este dedicată Sfântului Titus, protectorul orașului Heraklion. Interiorul său simplu și solemn găzduiește un iconostas deosebit de frumos, iar exteriorul impresionează prin elemente arhitecturale clasice. Această biserică nu este doar un loc de închinare, ci și un important centru cultural, găzduind diverse evenimente religioase și culturale. O vizită la Biserica Agios Titos oferă o incursiune în istoria religioasă și artistică a Cretei, fiind o experiență culturală și spirituală deosebită.

 

Piața Morosini

Piața Morosini, cunoscută sub numele de Lion's Square, este un punct central în Heraklion, Creta. Această piață emană istorie și cultură, fiind un loc vibrant pentru turiștii și localnicii deopotrivă. Numele ei provine de la Fântâna Morosini, cu cei patru lei sculptați, un simbol al orașului. Cu arhitectura sa venețiană și otomană, precum și terasele animate, piața este locul perfect pentru a te bucura de atmosfera orașului și de viața urbană din Heraklion. Este punctul de întâlnire pentru evenimente culturale, concerte și oportunități de shopping local, oferind o experiență autentică a Cretei.

 

Aleea 25th of August

Aleea 25th of August, cunoscută sub numele de 25is Avgoustou Street, este o stradă pietonală animată din Heraklion. Cu o atmosferă vibrantă de zi și o viață de noapte plină de culoare, această stradă este inima vie a orașului. Taverne tradiționale, cafenele cochete și magazine cu produse locale îți oferă o experiență autentică cretană. Este locul perfect pentru a experimenta viața urbană și pentru a te bucura de deliciile culinare cretane într-un decor pitoresc.

 

Vezi aici ofertele noastre din Grecia


Charter Zakynthos - Hotel White Olive Premium Cameo
Hotel:
Zakynthos, Grecia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 709 € /pers/sejur
Charter Kefalonia - Apostolata Resort and Spa, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Kefalonia, Grecia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1039 € /pers/sejur
Charter Rhodos - Esperides Beach Hotel
Hotel:
Rhodos, Grecia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 929 € /pers/sejur
Charter Creta Heraklion - Mitsis Rinela Beach Resort and Spa, cu plecare din Bucuresti
Hotel:
Creta - Heraklion, Grecia 7 nopti / 8 zile
Zbor inclus
de la 1659 € /pers/sejur